A Katy home’s drab living space is updated with color, design – Houston Chronicle

Amy Pitzel used one word to describe the old living room and dining room in her family’s Katy home: sad.

They had drab finishes and furniture, but until recently, she never felt it was the right time to do something about it.

When she retired from her job as a government teacher and cross country/track head coach at Katy Tompkins High School last May, though, Amy decided it was time to focus on her family’s house. It helped that her 13-year-old daughter encouraged her all along the way, gathering ideas on Pinterest and Instagram.

A MODERN UPDATE: Bellaire home near Texas Medical Center gets stunning modern makeover

It was Amy’s daughter who found interior designer Veronica Solomon of Casa Vilora Interiors, and when Pitzel looked at her portfolio online, she liked what she saw.

The San Antonio native was interested in classic style with quirky touches and plenty of color. And she wanted a completely new look.

Amy, now 46, moved to Houston years ago when the company she worked for transferred her. Jason Pitzel, now 51, worked for the same company, but in Minnesota. After he, too, was transferred to Houston, the couple met, and they’ve been married 20 years. The couple also has a teenage son.

Solomon approached each room — the living, dining, foyer, powder bath and a guest room turned into a home office for Amy — with layers of ideas.

Millwork creates an architectural feature that runs up the walls of the living room, a space now saturated with color.

Claudia Casbarian/Julie Soefer Photography

For starters, the home’s 12-inch floor tiles were replaced with hardwood flooring, instantly elevating the entire house.

The living room was a sizable vertical space, so Solomon gave the Pitzels and their guests something to draw their eyes up. She added trim work for a paneled effect and a chandelier worthy of the attention it now gets.

A NEW CHAPTER: Houston woman finds efficiency in River Oaks apartment with a view

“The front living room was this volume with tall ceilings, and everything in it felt so dwarfed and so lacking. It was such a missed opportunity,” Solomon said. “She said she loved color and wanted to do something different. I knew the new flooring would set it off, so I had to find a way to bring the room into scale, and the millwork feels more architecturally relevant.”

On the ground, Solomon added a rug with a deep blue background and plenty of accent colors, with deep blue draperies hung high on contemporary acrylic rods.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *